Onderhoud voor de ziel

Het artikel over therapeuten (‘Mijn psycholoog is niet slim genoeg, dS Weekblad 16 januari) heeft mijn volle aandacht genoten. Ik heb ervaring op dat vlak. Ik ken er veel. Ik heb een therapeut en een goeie. Mag dat ook eens gezegd worden? Het lijkt alleen maar kommer en kwel en net voor die kwel ga ik naar hem.

Ik ben zelf bachelor, maar met mijn beroepservaring moet ik in mijn werkveld niet onderdoen voor een master. En daar gaat de discussie over: over het kaf en het koren en hoe die te onderscheiden, over hoe universitairen zichzelf beschermen. Natuurlijk moet je theoretische bagage hebben, een ordentelijke opleiding hebben gevolgd en blijven leren. Iemand die hulp wil, moet deftig geholpen kunnen worden. Therapeut word je niet met een zelfbouwpakket.

Maar waarom schieten op Lut Celie en haar Bleekweide? Onthulde zij misschien te veel van wat het maar kan zijn? Wat is er mis met een inkijk op hoe gespreksvoering, oefeningen en methodieken bepaalde mensen in bepaalde situaties kunnen helpen? Ik ben van dat programma in ieder geval niet dommer geworden.

Ik begrijp goed dat de geciteerde deskundigen hun metier willen beschermen. Een erkenningscommissie en duidelijke voorwaarden voor erkenning zijn een minimum. Hoeveel strepen iemand al dan niet verdiend heeft in de academische wereld lijkt me minder relevant. Ik zou niet graag de psychiaters de kost geven waar je als cliënt na een kwartier buiten bent met een voorschrift voor medicatie, zonder een begin van een gesprek.

Ik ga weleens naar de therapeut. Zoals ik ook naar de tandarts ga. Mijn ziel heeft ook onderhoud nodig. Mijn therapeut is gestalttherapeut en stelt de juiste vragen. Ik betaal 50 euro per uur en hij is het waard. Het zou jammer zijn als hij zijn werk niet mag voortzetten terwijl er zo veel vraag is.

Verschenen in De Standaard op 21/01/2016

Een reactie op “Onderhoud voor de ziel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s