Glans

Ken je Bruce Tuchman ? In 1965 publiceerde hij zijn model Forming Storming Norming Performing. In de jaren 70 kwam er een vijfde stadium Adjourning bij. Wij hebben er met onze leidinggevenden een vormingsdag aan gewijd. Over welke fases een team doorloopt, waar je team zich bevindt, hoe dat komt en hoe je je club in hogere sferen brengt.

  • Forming gaat over IK. De teamleden hebben niets met elkaar gemeen. De leidinggevende is de verbindingspersoon. Je hebt veilgheid nodig om verder te geraken.
  • Storming zijn KLIEKJES. Leden zoeken bondgenoten en willen invloed. De chef wordt in vraag gesteld. Er is gemeenschappelijkheid nodig om te groeien.
  • Norming handelt over WIJ. Iedereen heeft een positie maar er mogen geen verschillen zijn. De verantwoordelijke filtert dingen weg terwijl er eigenlijk nood is aan dialoog om vooruit te gaan.
  • Performing gaat over IK + WIJ. De neuzen staan in dezelfde richting en er mogen verschillen zijn. De teamleider maakt gebruik van de verschillen. Er is nood aan nieuwe uitdagingen om te blijven groeien.
  • Adjourning keert terug naar IK. Soms worden teams ontbonden en zijn rituelen en erkennng nodig om een hoofdstuk af te sluiten en een ander te beginnen.

Mijn huidig team vergelijk ik graag met een jazzband. We werken plezant samen, maken mooie muziek maar er is ook plaats voor een solo. Ieder heeft zijn eigenheid. Het kan én mag en helpt ons verder. Dat is ooit anders geweest. In een vorig vorig team. Toen ik nog zo dom was altijd goed te willen doen. Ik minimaliseerde de problemen, moffelde de verschillen weg en forceerde de sfeer. Nefast voor het samenspel. Wrijving geeft glans, is mijn devies. Maar blutsen geven builen zegt mijn collega dan.

tuckman-model

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s