Pitch

Je hebt het misschien al eens meegemaakt. Je gaat solliciteren en spendeert uren aan de voorbereiding. Eigenlijk is dat geen goed plan en kruip je beter vroeg in bed. Bereid je voor met de ‘elevator pitch’. Je zoekt een lift met spiegel of doet alsof. Je stelt jezelf zo interessant mogelijk voor in twee minuten. Dat is de tijd die je nodig hebt om tijdens een ritje met de lift indruk te maken op je gesprekspartner. Bedenk een kort en duidelijk antwoord op de vragen:

  1. Wie ben je? Zeg hoe je heet, hoe oud je bent, waar je woont en wat je gezinssituatie is. Deze info geeft een persoonlijke toets aan je intro en spreekt aan. Ga niet te ver want dat gaat vervelen.
  2. Wat is je grootste talent? Kies één talent en staaf dit met één relevante (werk)ervaring. Een werkgever die meer wil weten, zal daar later tijdens het gesprek wel op terugkomen.
  3. Wat zoek je? Vertel waarom je je kandidaat stelt voor deze job. Doe dit op een positieve manier.

Eens je de antwoorden op deze vragen kent, schrijf je ze op. Gebruik per minuut slechts 150 woorden en spreek duidelijk. Beperk je tot 300 woorden. Zo weet je zeker dat je niet langer dan twee minuten aan het woord zal zijn.Is je pitch uitgeschreven? Dan is het tijd om te oefenen. Doe dit luidop: tegen jezelf in de spiegel, tegen je ouders, tegen je vrienden… Hoe vaker je oefent, hoe vlotter je overkomt tijdens je sollicitatiegesprek. Overwin je schroom. Helder spreken over wie je bent en wat je kan, is noodzakelijk om een job in de wacht slepen. Dus in tegenstelling tot wat je vroeger misschien leerde, kan een beetje ‘stoefen’ geen kwaad. Toch niet tijdens een sollicitatiegesprek.Deze methode kan je ook voor andere zaken gebruiken. Wanneer je een bijberoep wil opstarten of het tijd is voor een nieuw project.Toen mijn blogsparringpartner en ik onze plannen uitwisselden, merkten we allebei op dat ons concept nog niet af was maar de elevator pitch heeft weer geholpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s