Iedereen coach

Het Centrum voor loopbaanontwikkeling is 10 jaar en dat verdient een feestje mét inhoud. Arnaut Van den Bossche warmt op met hilarisch herkenbare situaties op het werk. Jef Clement van het Centerforselfmanagement kent iets van coachen en is er één. Coachen is volgens hem het uitlokken, ondersteunen en begeleiden van leren. Jef zette zijn schouders onder het project Iedereen coach en na een lezing van hem wil je er zo aan beginnen. Ik kan zijn opleiding iedereen aanbevelen. Zijn theorie is eenvoudig, helder uitgelegd en goed gedoseerd. Hij gebruikt herkenbare voorbeelden die blijven hangen. Dat wilt echter nog niet zeggen dat het ook gemakkelijk is om te doen. Vijf lessen om van start te gaan;

  1. Het begint voor het begint. De manier waarop je naar iemand kijkt, bepaalt hoe het voor hem of haar ontvangen wordt. Wees daarom altijd benieuwd.
  2. Kijk ontspannen naar wat binnen komt. Laat mensen vertellen en stel vragen. Gooi balletjes. Je helpt meer door te helpen zelf het antwoord te vinden.
  3. Maak helpen comfortabel met feedback. Kritiek is vooral moeilijk wanneer waardering en kritiek uit balans zijn. Begin, doe het vaak en houd het klein.
  4. Durf uitdagen. Vaak hebben we evenveel schrik om te schitteren dan om te mislukken maar hoe geweldig is het als we in iets groots kunnen lukken?
  5. Geef ruimte aan lastige dingen. Wanneer boosheid, angst, twijfel of andere gevoelens gehoord worden, kunnen ze zakken en ontstaat ruimte voor nieuwe dingen.

Ik vraag me af waarom er nog geen TED-filmpje van Jef is. Het is toch een idee waard om te verspreiden, niet?

Een reactie op “Iedereen coach

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s