P = O

Mijn vorig stukje was niet goed. Ik was er nochtans speciaal voor via Groningen naar Utrecht gereden. Haha. Het kreeg slechts één duim en geen enkele reactie. Niet dat dat belangrijk is. Het is het plezier van het schrijven dat telt. Het gaat om pure zelfreflectie. Het enige wat je over dat stukje kan zeggen, is dat ik consequent blijf met mezelf. Te veel willen doen om een straf wijf te zijn en er niet in slagen de dingen goed te doen/goede dingen te doen en een kwartelei zijn.

Het moet gezegd, er zat te veel in. Mijn kop zit te vol en bloed kruipt waar het niet gaan kan. Negatief denken is een gewoonte maar positief denken is dat ook. Ik heb een POP nodig. Een wat? Ja, nee niet zo eentje met vlechten en een verkreukelde jurk maar wel een Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) voor beter bloggen. Het mag ook een Persoonlijk Actie Plan (PAP) zijn of voor wie echt hip wil zijn een Performance Improvement Plan (PIP). Hiervoor zijn 4 stappen nodig.

1.      Reflecteren en spiegelen. Maak de balans op door zelfreflectie en feedback. Blijf bij de les. Kies één onderwerp waaraan je alles ophangt. Wijd niet uit. In Minder beter doen kon het gaan over timemanagement ((niet)dringend versus (niet)belangrijk), over keuzes  maken of over evenwichten zoeken en in balans zijn.  

2.    Exploreren. Zoeken naar een gepast antwoord, gedrag, ontwikkeling of verandering.

  • Bedenk een wervende titel. Die was niet sexy en veel te vaag, daar word je niet vrolijk van en het nodigt niet uit tot lezen.
  • Schrijf een straffe openingszin. De eerste zin was wel straf maar kwam helaas niet uit mijn koker.  
  • Geef een boodschap mee. Je moet geen lessen forceren. De lezer haalt er zelf wel uit wat hij of zij wil.
  • Zorg dat het plezant is om te lezen. Andermans to do-lijst is niet interessant.

3.    Kiezen en actie ondernemen. Stel een concreet actieplan op. Dat is wat ik nu doe maar waarover ik niet te veel ga vertellen want er is veel kans dat ik nog fouten maak.

4.    Evalueren en bijsturen. Noteer realisaties en stem af in de richting van het resultaat.

Ik zoek graag het voordeel in elk nadeel. Problemen zijn vaak oplossingen voor iets anders en dus is elk probleem ook een oplossing.

Advertenties

2 reacties op ‘P = O

  1. Het leuke aan een probleem is…dat je het mag oplossen! Altijd zalig en veel makkelijker en sneller dan een probleem maken van iets. Om je een plezier te doen zou ik je een probleem willen voorleggen dat je kam oplossen maar….”het probleem” is dat ik “geen probleem ” heb nu. Als een moeilijkheid zich voordoet draaien mijn hersens onmiddellijk op volle toeren en ik ben er van overtuigd dat het werkelijkheid bij jou niet anders is (jou een beetje kennende)….

    Liked by 1 persoon

  2. Mildheid is zo mooi. Niks mis met dat stuk, wel met mijn reactie. Want die bleef steken in mijn technisch geklungel. Maar gelukkig is er mildheid en heb ik het mezelf al vergeven. Nu jij nog…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s