Limburggevoel

‘Ich bin afkomstig van hei. Mé, as ich zoe begin te kalle moedet mich zegge want anners goat de gé mich nie verstoon. Kunne vè dé zoe aafspreken?’ zo begon ik dinsdagochtend een tweedaagse training over loopbaangesprekken voor HR-volk van ons moederbedrijf. Dat feest ging immers geheel toevallig door op een toplocatie in het dorp waar ik ben opgegroeid, een boerengat tussen Hasselt en Eindhoven. Er wordt veel gesproken in onze stiel; zo zijn er selectiegesprekken, aanwervingsgesprekken, introductiegesprekken, beoordelingsgesprekken, planningsgesprekken, ontwikkelingsgesprekken, functioneringsgesprekken, doelstellingengesprekken, evaluatiegesprekken, opleidingsgesprekken, loopbaangesprekken, correctiegesprekken, ontslaggesprekken exitgesprekken, terugkeergesprekken en zo kan ik nog een tijdje doorgaan. Belangrijk is niet zozeer de benaming maar wel dat je duidelijk en transparant bent over de boodschap en dat dit voor beide partijen overeenkomt. Coachende vaardigheden bepalen de kwaliteit van dit soort gesprekken. Coachen is uitlokken, ondersteunen en begeleiden van leren. Geen oplossingen aanreiken maar vragen stellen zodat mensen zelf de oplossing vinden. Behalve enthousiasme en oprechte belangstelling heb je hiervoor een aantal vaardigheden nodig. Jef Clement benoemt er zeven;

 1. Verkennen
 2. Waarderen
 3. Betrokken confronteren
 4. Uitdagen
 5. Inspireren
 6. Toelaten
 7. Ontspannen

Vaardigheden leer je natuurlijk niet in boeken. Die moet je trainen. Oefening baart kunst en al doende leer je. Je leert 1) door te doen, 2) te ondergaan en 3) te observeren én door liefdevol en kritisch feedback te krijgen over dat alles. Door iets achter te houden, ontneem je immers een ander de kans om te leren. Ik heb weer veel geleerd en ik hoop van de deelnemers hetzelfde want dat was de bedoeling. We hebben daar een doelstellingengesprek over gehad al kan het ook een afstemmingsgesprek zijn geweest. Na afloop wil elkeen ermee aan de slag en is iedereen een beetje meer coach. Ik heb genoten van de boeiende inhoud en veertien fijne deelnemers. Volgens mij had de plezante sfeer ook iets met Limburg te maken. Het is er rustig, mooi en inspirerend. De mensen zijn er aangenaam en gul. Ze hebben er humor en zelfrelativering. Zo ben ik blij dat ik geen Weekendje Wenen heb gewonnen. Er moest helemaal niets maar deze twee dagen waren bijzonder heilzaam voor mijn Limburggevoel.

2 reacties op ‘Limburggevoel

 1. dag plannemie,
  nadat je me zelf had verteld over je flow bij deze tweedaagse; heb ik ook van andere mensen gehoord hoe goed het was. een opsteker voor onze organisatie ! dank voor je bijdrage, die naar ik vernam, groot was !

  Geliked door 1 persoon

 2. Een stad met de allures van een rustig Limburgs dorp en een boerderij met de sfeer van een gezellige, wijze villa… Dat was het kader waarin ik als gelukzak mee mocht rondlopen. En leren, lachen en genieten en zoveel meer. We hebben allemaal veel geleerd van elkaar! En genoten van de Flow en verbondenheid die het creëerde. Merci voor je bijdrage!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s