Greep

Greep krijgen op je leven is een bouwsteen voor geluk. Onze koters zijn goede grijpers. Dat is altijd al zo geweest.

Toen de jongste tien was en na lang zeuren toestemming kreeg om alleen via een veldweg naar de vlakbij gelegen supermarkt te fietsen, vond ze daarna dat ze ook alleen naar de school kon. Ze ging immers ook al alleen naar de winkel. Dat is toch hetzelfde zeker! Wat is het probleem?

Onze achttienjarige gaat nu op kot. Ze heeft een studierichting gevonden die de oudste en grootste universiteit van ons land vlakbij huis niet aanbiedt. Je moet het maar doen. Het lijkt een grote stap om in een andere stad te gaan studeren maar ach ze heeft pas drie weken in Thailand rondgetrokken. Ze leerde daar met een brommer rijden, trok door het woud en geraakte even verdwaald in Bangkok. Wat betekent Gent nog als je je plan kan trekken aan de andere kant van de wereld? Het is maar één kamer op slechts één uur sporen van huis! Wat is het probleem?

Zelfstandige kinderen hebben voordelen. Maar elk voordeel heeft een nadeel. Ik las deze week op de trein in de Metro dat een kotstudent 12.425 euro per jaar kost. Dat had ik precies al gevoeld in mijn portemonnee na de waarborg voor dat kot, het inschrijvingsgeld voor de opleiding en de aanschaf van een MacBook. Ik moet geen resultaatsverbintenis maar verwacht wel dat de inspanningen navenant zijn. Dat is toch geen probleem?

Onze kids weten wat ze willen en zijn best wel kostenbewust. Voor of na de scouts gingen ze gisteren alle drie op kinderen of dieren passen. Laat ze maar bouwen aan hun geluk. Ik leer de greep ook loslaten.

Een reactie op “Greep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s