Nieuwjaar

‘Wat zijn jouw plannen voor het nieuwe jaar’. Monique vraagt het jaarlijks. ‘Welke marathon ga je nu lopen?’ voegde ze eraan toe. Geen. Nee. Slik. Ik heb sinds 9 augustus niet meer gelopen. Het inschrijvingsgeld voor de marathon van Parijs is net terug gestort. Die wedstrijd was door de coronapandemie al drie keer uitgesteld. Ik weet niet of het mij ooit nog zal lukken. Het is vijf maanden geleden dat ik nog heb gelopen. Mijn knieën zien het niet meer zitten en dat doet zo een pijn. Elke jogger confronteert me met mijn handicap en verdriet.

Het kan erger maar niet kunnen wat je liefst doet, is behoorlijk lastig. Mijn knieën zijn uitgeput, beschadigd, versleten, defect, kapot of total loss door artrose. Dat is een degeneratieve aandoening van de gewrichten. Die slijtage vermindert de kwaliteit chronisch. Had ik dit kunnen vermijden? Het zal er geen goed aan hebben gedaan tijdens volleybaltrainingen met iemand van mijn eigen gewicht door de duinen te hollen of met zware gewichten aan op een stoel te springen. Met de jaren ben ik verstandiger gaan kiezen voor lopen, fietsen en zwemmen maar dat is geen garantie op levenslang. Had ik mijn knieën maar wat meer gewaardeerd voor alle kilometers die we samen hebben afgemaald. Ik begrijp nu pas waarom je beter niet dagelijks of veel loopt maar het was ook mijn therapie.   

Als ik zie welke vorderingen iemand maakt die 5 maanden tekent, kan mijn traject alleen een gigantische achteruitgang zijn. Na een trektocht wilde ik in de boekhandel een boek onderaan uit het rek nemen en geraakte ik niet meer recht. Dokter, kinesist en specialist waren unaniem. Het komt weer goed. ‘Als je goed luistert, ga je weer kunnen lopen’. Ik heb nog nooit zo goed geluisterd. Ik rust, doe flink oefeningen, fietst en roei binnenshuis. De pijn verschuift naar nek en schouder. Mijn machinerie raakt niet gesmeerd. Verspert het lijf. Verstopt de geest. Ik mis mijn uitlaatklep en stond al op het punt gigantisch depressief te worden. De MRI verklapt een kraakbeendefect. Eentje waarvan de orthopedisch chirurg niet weet waar precies te schaven. Mijn trieste blik is de specialist opgevallen en wordt beantwoord met een spuit. Die smeert niet alleen mijn knie maar ook mijn gemoed. 

Ik blijf dromen van lopen, maar wat kapot is, kan je niet camoufleren. Als ik me haast voor een regenbui of om de straat over te steken, voel ik het meteen. ‘Hoe haal je het in je hoofd zover te wandelen’ was de reactie toen ik als een kreupele uit de auto stapte. Nog een pijnscheut. Al goed dat ik al veel mooie tochten heb gemaakt. Het komt erop aan nog trager op te bouwen en dus doe ik dat. Elke dag twee en halve minuut langer op de hometrainer.

Ik antwoord Monique dat ik inspiratie haal uit iemand die na een klimincident verlamd geraakte en verbazend veel vooruitgang boekt door de juiste spieren te oefenen. Mijn drie plannen zijn; elke dag oefenen om de benen te versterken, de band met de koersfiets aanhalen en crawl leren zwemmen. Ik zal blij zijn als ik in de toekomst wekelijks  één keer kan fietsen, zwemmen en lopen. Dat laatste niet te lang en op een Finse piste. En daar vrede mee hebben. Ik werk eraan. Traag. Met kleine stappen. Hopelijk een goed plan.  

5 reacties op ‘Nieuwjaar

  1. Traag en met kleine stappen lijkt me een zeer goed plan. En aanvaarden is een belangrijke stap uiteraard. Die kun (en moet vrees ik) je ook beetje bij beetje zetten. Succes. Ik was een jaar of vier terug aan het opbouwen qua lopen en mijn kniëen lieten me bij de 14km lopen in de steek. Dus bouwde ik af en loop nu één keer per week 6,4km en dat lukt. En één keer par maand 9,4km. Alle kleine beetjes zijn beter dan niets.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s